Keuring Motorfietsen

Keuring Motorfietsen VlaanderenMoet de keuring motorfietsen en moto’s nakijken? Inderdaad, vanaf 2023 in dit in België verplicht. Er zijn nog heel wat vragen en daarom zetten we graag alle nuttige info op een rijtje. Het goede nieuws: je moet alvast niet elk jaar met je motorfiets naar de keuring gaan. De verplichte controle bij de schouwing is enkel verplicht onder de volgende omstandigheden:

  • Bij verkoop van je motorfiets moet je deze eerst laten keuren
  • Na een ongeval moet je met je motorfiets door de keuring laten nachecken

Keuring motorfietsen: waar kan je terecht?

De keuring motorfietsen gebeurt op dezelfde locaties waar je ook naar de autokeuring kan. Toch kan je niet in elke station van de autokeuring terecht. We geven je graag een overzicht van de verschillende motorkeuringen per provincie:

Wat houdt de keuring van motorfietsen in?

keuring motorfietsen - 1Net zoals bij een auto wordt een motorfiets nagekeken op drie verschillende domeinen: Ten eerste de veiligheid van de motorrijder en de andere weggebruikers. De inspecteur zal daarom een aantal technische zaken aan de moto grondig nakijken, zoals bijvoorbeeld remmen of de ophanging. Ten tweede meet de keuring de uitstoot van schadelijke gassen. Tot slotte volgt er ook een auditieve proef om te zien of het geluid van de motor binnen de perken blijft. Meer details over wat er juist nagekeken wordt vind je op onze hoofdpagina over de motorkeuring.

Welke motorfietsen moeten naar de keuring?

Op dit moment moeten niet alle motorfietsen naar de technische controle gaan. Er zijn specifieke voorwaarden uitgewerkt om duidelijk aan te geven voor welke types dit verplicht is en welke niet. Zowel motoren met een verbrandingsmotor, een elektrische motor als een hybride motor moeten op de schouwing worden aangeboden. Je vindt op deze pagina een overzicht.

Kostprijs keuring motorfietsen?

Voor 2023 is de kostprijs voor de keuring van een motorfiets vastgelegd op 48,10 Euro. Aangezien het gaat om een officieel tarief mag je er zeker van zijn dat deze prijs wordt gehanteerd in alle keuringsstations van Vlaanderen.